Omslagfoto

Blog

Vakantie

Vakantie checklist

Op een vakantie checklist komen altijd heel veel dingen te staan. De meeste mensen beginnen hier vaak al mee als de vakantie nog maar net geboekt is. Minimaal een maand voor je weggaat is wel aan te raden. Ook is het verstandig om je tickets altijd uit te printen. Bij heel veel hotels en campings is het noodzakelijk om deze te overleggen. Het kan altijd voorkomen dat er een internetstoring is of dat je batterij onverwacht leeg is. Ook is het nodig om je ID kaart of paspoort mee te nemen binnen de Europese Unie. Daarbuiten is het vaak ook nodig om een visum aan te vragen voor verblijven langer als 48 uur. 

Ook is het slim om al meteen op te schrijven hoeveel kleding je mee wil nemen. Als je dit op het laatste moment doet neem je vaak teveel mee. Althans dit is mijn ervaring. Ook is het om een lijstje te maken met welke apparaten je mee wil nemen en welke oplaadkabels hiervoor nodig zijn. Tevens is het ook noodzakelijk om een wereldstekker mee te nemen, want niet overal is dezelfde stroomverbinding mogelijk.

De administratieve vakantie checklist

De administratieve vakantie checklist wordt vaker vergeten als dat je denkt. Ook ik heb hier jarenlang tegenaan gelopen. Maar ook in het buitenland moet je jezelf kunnen identificeren. Hiervoor heb je legitimatie nodig, maar daarnaast zijn er nog veel meer dingen die je mee moet nemen. Zo is het ook noodzakelijk om de verzekeringspas mee te nemen naar het buitenland. Op deze manier wordt steeds vaker de rekening bij de zorgverzekeraar gelegd en hoef je dit niet meer cash af te rekenen op vakantie. Als je met je eigen auto gaat is het belangrijk dat je ook de eigendomspapieren en kentekenkaart bij hebt. Ga je naar het buitenland dan moet je ook de groene kaart meenemen. Het is ook handig om een creditcard voor noodgevallen mee te nemen naar het buitenland. Als er dan nood is kun je hier vaak mee betalen.

Wat je mee moet nemen voor de huisdieren

Ook voor de huisdieren is een checklist vakantie niet overbodig. Veel mensen vergeten dat een dier meer nodig heeft als alleen eten of drinken. Een dier heeft vaak ook een paspoort waarin de vaccinaties staan. In sommige landen moet je zelfs voor je daar naartoe gaat een vaccinatie laten zetten bij je huisdier. Ook heb je een apart papiertje met het chipnummer daarop. Mocht het huisdier weglopen dan kan je hem hiermee opsporen. Sommige landen eisen een gezondheidsverklaring waarvoor je eerst langs de dierenarts moet. Natuurlijk is het ook handig om wat speeltje mee te nemen zodat het dier zich thuis voelt. Een eigen mandje is ook wel fijn waar ze heerlijk in kunnen slapen. Natuurlijk mag hij of zij ook wel verwend worden met een lekker snoepje op zijn tijd. Het is ook altijd handig om gegevens van de dierenarts bij te hebben zodat ze wellicht informatie met elkaar kunnen uitwisselen.

Je eigen checklist vakantie maken

Een eigen checklist vakantie maken hoeft niet moeilijk te zijn, maar makkelijk is het ook niet altijd. Het is slim om het allemaal in categorieën in te delen en het de tijd te geven. Soms ben je zo lang bezig dat je de helft vergeet als je niet oplet. Ik kies er zelf altijd voor om op te schrijven hoeveel dagen ik weg ben. Op basis hiervan weet ik precies hoeveel voer ik voor de huisdieren mee moet nemen. Daarnaast maak ik ook altijd een lijstje met noodnummer mocht er wat gebeuren in het buitenland. Tevens maak ik ook een lijst voor hoeveel kleding ik mee wil nemen. Anders wordt het namelijk al snel te veel want op het laatste moment prop ik het altijd vol. 

Ook zorg ik ervoor dat ik reservekabels in huis heb die ik mee kan nemen tijdens de vakantie. Je kunt altijd wat verliezen en zo zit ik thuis ook niet zonder kabels. Ook laat ik zoveel mogelijk waardevolle spullen thuis. Daarnaast zorg ik er ook altijd voor dat ik een medicatielijst krijg van de apotheker. Mocht ik mijn medicijnen in het buitenland kwijt raken dan kan ik deze overleggen met dienstdoende arts in dat land. Ook dingen als zonnebrand en verzorgingsmiddelen koop ik al ruim van tevoren nieuw zodat dit alvast in de koffer kan. Daarnaast probeer ik altijd samen met mijn met 1 koffer te doen. Zo nemen wij beide niet teveel mee en heb ik een goed excuus om iets nieuw te kopen in het buitenland.

Een vakantie checklist maken voor de kinderen

Voor de kinderen een checklist maken voor de vakantie is wellicht het moeilijkste wat er is. Zij willen namelijk bijna alles meenemen en als je niet oppast hebben ze zo 3 koffers vol zitten. Zo heb ik thuis de regel gesteld dat ze 5 knuffels of spelletjes per persoon mogen meenemen. Op deze manier leren ze niet alleen delen, maar ook verstandig omgaan met de ruimte. Daarnaast pak ik altijd zelf de kleren voor ze in en mogen ze allemaal 1 speciaal outfit uitkiezen. 

Zo nemen ze niet teveel mee, maar is het ook niet zo hectisch met het vertrekken. Daarnaast neem ik ook altijd een koelbox mee met drinken en laat ik ze 1 week van tevoren een paar snoepjes en wat fruit uitkiezen. Dit hoeft ik dan alleen maar vlak voor vertrek te halen en zo zijn ze de hele reis zoet. Dat is niet alleen fijn, maar ook veilig als je zelf auto moet rijden. Tijdens de rit op tijd een pauze houden is ook geen overbodige luxe.

Wat vergeten mensen vaak om mee te nemen?

Wat op nummer 1 staat op de checklist vakantie is ook meteen het meest vergeten item. De sokken en het ondergoed worden vaak te weinig of niet ingepakt. Ook zijn er veel mensen die de oplader van apparaten vergeten. Dit is heel vervelend want vaak moet je lang zoeken voordat je een goed verkooppunt hiervoor vindt. Als je al vaker in het land bent geweest dan valt dit meestal wel mee, maar meestal is dat niet het geval. Ook petten en zonnebrillen worden vaak vergeten, maar dit vind ik niet erg want dat is weer een reden om iets nieuws te kopen op vakantie. Ook medicijnen en insectenbestrijding worden vaak vergeten. In het buitenland heb je vaak met andere namen te maken wat de zoektocht moeilijk maakt. Ook een paspoort staat hoog in de lijst met vergeten items. Je kunt het jezelf niet voorstellen, maar toch is het zo.

Wat kun je het beste meenemen naar de camping?

Als je naar de camping gaat is het belangrijk een checklist vakantie te maken waarmee je zelfvoorzienend kunt zijn. Niet overal zal er stroom zijn en het gebeurd ook maar wat vaak dat deze uitvalt. Het is dus handig om altijd een BBQ of gasfles te hebben zodat je toch kunt koken. Ook servies is geen overbodige luxe want dit wordt heel vaak vergeten. Daarnaast heb je op de camping ook soms wel behoefte aan een extra deken. Neem daarom naast de slaapzak ook een extra dekbed mee voor de koude of regenachtige dagen. Tevens is het ook wel fijn om iets te doen te hebben bij slecht weer. Het is aan te raden om spelletjes of puzzelboeken mee te nemen zodat je jezelf ook dan kunt vermaken. Een andere optie is om vooraf te zoeken naar een overdekt winkelcentrum.

Vakantie checklist voor een vliegreis

Het belangrijkste op de checklist vakantie voor een vliegreis is een paspoort. Zonder paspoort kom je nog niet eens het vliegtuig in en vervalt de hele vakantie. Daarnaast moet je ook zorgen dat je voldoende contant geld bij hebt zodat je overal kunt betalen. Niet alle pinpassen worden in elk land geaccepteerd. Check dit eerst op het internet of informeer bij de bank. Mocht je buiten de EU reizen dan is het soms ook nodig om een visum aan te vragen. Dit moet je zeker 1 a 2 maanden van tevoren doen want je weet nooit hoe druk ze het hebben. Ook is het handig om een telefoonnummer van de bank mee te nemen. Mocht je worden overvallen dan kun je je passen direct blokkeren. 

Maak ook altijd een lijst met telefoonnummers voor nood en vergeet je zorgverzekeringspas niet mee te nemen. De meeste zorgverzekeraars hebben ook een beperkte dekking in het buitenland. Dit kan je al snel honderden euro’s schelen. Zorg er ook voor dat je al je inentingen hebt gehad en een overzicht van de medicatie die je gebruikt. Mocht er onverhoopt een ongeluk gebeuren of wordt je erg ziek dan kan de arts hier rekening mee houden. Voor zonnige bestemming is het ook handig om zonnebrand en aftersun mee te nemen tegen het verbranden. We hebben maar een licht pigment wat hier heel gevoelig voor is.

De Vakantie checklist voor een actieve vakantie

Voor een actieve vakantie heb je een uitgebreide checklist nodig. Zo is het altijd verstandig om meerdere sets met sportkleding mee te nemen. Als je deelneemt aan activiteiten zweet je al snel en je wilt zoveel mogelijk een nare geur voorkomen. Tevens is het ook handig om bijvoorbeeld een bidon mee te nemen zodat je tussendoor wat kunt drinken. Ga je een hele dag weg zorg dan voor voldoende eten en drinken. Ook een paar goede en stevige schoenen om mee te wandelen is geen overbodige luxe. Afhankelijk van de sporten en activiteiten die je gaat doen neem je een aantal dingen mee. Ik kan dit niet voor je invullen want dan zou het een te lang verhaal worden.

Zo min mogelijk spullen meenemen: Hoe doe je dat?

Als je een goede voorbereiding treft dan kun je de checklist vakantie ook kort houden. Het is ook handig om te kiezen voor kleding die je met elkaar kunt uitbreiden. In plaats van diverse truien mee te nemen kun je ook kiezen voor 1 vest wat je aantrekt als het wat afkoelt. Daarnaast heb je ook maar 1 paar schoenen nodig die goed aan de voeten zitten. Eventueel een wat lichter paar als je s avonds gaat ontspannen, maar niet meer als 3 want dan zit de koffer zo vol. Tevens hoef je ook geen laptops en tablets mee te nemen. Je kunt alles op de mobiele telefoon doen. Waardevolle spullen kunnen beschadigen tijdens het transport of gestolen worden. Dit risico moet je niet willen nemen.

Hoelang doe je over een vakantie checklist

De meeste mensen doen slechts enkele uren over het maken van de checklist vakantie. Er zijn zelfs mensen die zo minimaal leven dat ze dit al binnen een half uur klaar hebben. Het is wel aan te raden om goed hierover na te denken. Als je het later gaat aanvullen dan wordt de lijst vaak te vol en onoverzichtelijk. Ook neem je dan teveel spullen mee en daar moet je ook weer allemaal mee rond sjouwen. Dit heeft als gevolg dat je minder tijd voor plezier hebt op vakantie.

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on