Omslagfoto

Blog

Omslagfoto Vesuvius en Napels

Napels voor historie en prachtige architectuur

De keuze voor Napels was simpel, de liefde voor Italië en niet naar een stad dat standaard op iemand zijn lijstje staat. De Duitse wetenschapper en filosoof Goethe zei in de 18e eeuw:

EERST NAPELS ZIEN, EN DAN STERVEN.

Je begrijpt dus dat de keuze al snel gemaakt was en zijn gaan kijken of de woorden van deze wijze man berusten op de waarheid. 

De lente is een prima periode om naar Italië te reizen. Het weer is niet slecht en er zijn geen massa’s toeristen. Hierdoor kan je daarom ook het echte Napolitaanse leven ontdekken en beleven. 

Onderweg naar een historie volle stad

Er zijn in Napels voldoende overnachtingsmogelijkheden voor ieders budget en smaak. We kozen ervoor om in een Bed & Breakfast  te overnachten, omdat we niet van plan waren om veel tijd in de kamer door te brengen. Het plan was om zoveel mogelijk op pad te zijn om deze prachtige stad vol met historie te ontdekken.

Het vliegveld Aeroporto Internazionale di Napoli ligt wat ten noorden van de binnenstad, maar niet bijzonder ver er vanaf. Bij de luchthaven zijn er verschillende mogelijkheden om met het openbaar vervoer naar de binnenstad te komen. De bussen rijden elke 15-20 minuten van het vliegveld naar het centrum van Napels. De busrit naar het centraal station duurt ongeveer 20 minuten, en 10 minuten later ben je bij de haven. 

De bus is een aangenaam vervoersmiddel naar het centraal station, omdat de Bed & Breakfast gelegen is in het Centro Storico district.  Enigszins voorbereid op pad, op de oude manier, met een ANWB-boekje met een kaart was prima te doen, maar met een mobiele telefoon en Google Maps kom je er ook wel. 

De straten in de binnenstad van Napels zijn smal en lijken allemaal veel op elkaar. Ze lopen vaak parallel aan elkaar, dus een verkeerde afslag nemen heeft niet direct ernstige gevolgen. De smalle straten zijn voornamelijk eenrichtingsverkeer. Dit moet ook wel, omdat alle voetgangers tegen de muren moeten gaan staan als er een auto wil passeren.  

Eten in Napels

Wie Napels zegt, zegt pizza! Sinds in 1889 de pizza Margarita in Napels voor het eerst werd gemaakt is de pizza niet meer weg te denken uit de Napolitaanse keuken. Aan de Via dei Tribunali zit Napels’ bekendste, en misschien ook beste, pizzeria. Gino e Toto Sorbillo.  Pizzameester Gino Sorbillo heeft meerdere onderscheidingen ontvangen voor zijn pizza’s en zette hiermee Napels opnieuw op de kaart. Het restaurant is een aantal jaar geleden afgebrand omdat Gino weigerde om een deel van zijn omzet af te staan aan de Camorra, de Napolitaanse maffia. Toeristen hebben in Napels niets te vrezen van de Camorra. Ze willen juist dat toeristen zich veilig voelen en massaal naar Napels komen. Als de economie opbloeit profiteren zij daar namelijk ook van. Wees dus niet bang, je zult geen last van de maffia hebben ;-)!

Napels pizza

De binnenstad van Napels

Verder zijn er in de binnenstad nog talloze kleine winkeltjes. Van wijn, kleding, souvenirs tot zelfgemaakte Limoncello. Er is van alles te vinden. Een van de eyecatchers is de beroemde steeg waarin duizenden kerststallen worden verkocht. Een bezoekje aan Napoli Sotterranea is ook een aanrader. Er zijn verschillende ondergrondse tunnel netwerken waar het Napels van de tijd van de Romeinen nog te zien is. De overheid wil deze opgravingen bloot leggen en verder onderzoeken, maar daar zijn de bewoners van Centro Storico niet gelukkig mee. 

Een bezoek aan het havengebied is ook een must. Op het Castell dell’Ovo heb je een prachtig uitzicht over de Golf van Napels met in de verte de Vesuvius. Vanaf het, op de heuvel gelegen, Castel Sant’Elmo in de wijk Vomero heb je pas echt een mooi uitzicht over het havendistrict, de binnenstad, de Golf van Napels en de Vesuvius. 

Er gaan verschillende kabelbanen vanaf het lager gelegen Montesanto naar Vomera. Het is wel even goed zoeken, maar het is zeker de moeite waard. Als je van voetbal houdt kun je ook een wedstrijd van SSC Napoli meepakken. Het, (inmiddels) naar beroemde voetballer vernoemde, Stadio Diego Armando Maradona is gelegen iets ten westen van de stad. En is vernoemd naar de bekendste speler in de historie van de club. 

Pompeï en de Vesuvius

Een bezoekje aan Pompeï en de Vesuvius mag absoluut niet ontbreken aan je reis naar Napels. Je kan vanaf het centraal station eenvoudig een trein nemen naar Ercolano aan de voet van de Vesuvius.  In het dorpje zijn meerdere organisaties die je met busjes de vulkaan op rijden. Ook is er nog een mooie opgraving te zien op ongeveer 10 minuten lopen vanaf het treinstation. De busjes rijden tot ongeveer 50m van de top. Vanaf daar kun je zelf naar boven lopen en in de rokende afgrond kijken. Trek wel goede schoenen aan want het is geen eenvoudige route. 

Na het bezoek aan de Vesuvius kun je verder met de trein naar Pompeï. Het is zeer aan te raden om een informatie bij de hand te hebben bij een bezoek aan de historische stad. Doordat het meeste van de stad bestaat uit ruïnes is het soms lastig te herkennen welke functie het gebouw in de oudheid had, maar gelukkig zijn er veel mozaïeken en kunstwerken goed bewaard gebleven.  Ook zijn er winkels of eetzaakjes goed herkenbaar tussen de woningen. 

Pompeii bij Napels

Al met al moeten we stellen dat Goethe gelijk had over Napels. Het is echt een beleving om door de smalle straatjes van Napels te wandelen. Dit geldt natuurlijk voor bijna alle Italiaanse steden, maar toch is Napels anders. Een van de manieren waarop Napels zich onderscheid ten opzichte van andere steden is de passie, trots en liefde die de Napolitano hebben voor de stad, hun stad. En die manier van leven heeft veel indruk achtergelaten, en heeft onze liefde voor de stad zeer zeker aangewakkerd. Napels is voor 100% een aanrader wanneer je naar een indrukwekkende stad wil dat niet op elke lijstje voor stedentrips staat.

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on