Omslagfoto

Blog

Schotland vakantie

Ervaar het mooie Schotland in jouw 10 daagse vakantie

Schotland is een locatie waar veel mensen naar op vakantie gaan voor de magie van de landschappen. Vroeger woonde er ook veel heksen waardoor deze “magische” sfeer nog meer eer aan wordt gedaan. Daarnaast is het een cultuur die velen van ons niet zullen begrijpen. Echter is het wel prachtig om te zien dat mannen in rokken lopen en doedelzak spelen. Het stereotype van alleen maar zuipen in de kroeg wordt al snel ontkracht wanneer je naar dit land op vakantie gaat. 

Het plaatsje Oban is een van de mooiste locaties waar ik ben geweest. Hier kun je namelijk heerlijk wandelen en fietsen door de bergen heen. Ook kun je er naar echt kasteel toe. Er zijn zelfs meerdere kastelen te bewonderen in de buurt. Tevens is het ook een mooie doorreis locatie waar je lekker in de herberg kunt overnachten als je voor langere tijd naar Schotland gaat. Aan de baai zie je verschillende schepen voorbij komen terwijl jij lekker op het terras een hapje en drankje kan doen. De Jacobite Steam Train die je waarschijnlijk kent uit de Harry Potter films. Echter is dit een trein die gewoon zijn dienst al deed in Schotland sinds 1898. In het Westland spoorwegmuseum kun je deze trein nog bewonderen.

Het mooiste landschap van Schotland ontdekken tijdens je vakantie

Het Isle of Skye is een locatie die je kunt aandoen tijdens je vakantie in Schotland. Dit prachtig grote landschap is een van de mooiste natuurlocaties van Europa. Het is natuur die ook nog echt natuur is zonder dat hier menselijke invloeden in zichtbaar zijn. De prachtige combinatie van rotsachtige bergen met een groen landschap zijn onvergetelijk. Het is gelegen op een eiland waar veel mensen een langere tijd doorbrengen. Er zijn namelijk nog veel meer mooi pareltjes in deze omgeving te ontdekken. Als je van veel rust houdt zit je hier ook goed want er komen niet absurd veel mensen. 

Daarnaast kun je hier ook prachtige wandeltochten maken. Midden in de natuur ligt ook de Sligachan Old Bridge die prachtig is om te zien. Als je een stuk verder de natuur in gaat kun je zelfs watervallen tegenkomen. Het is een genot om de kraakhelder blauwe meren in de omgeving te zien. Dit geeft ook een mooi contrast met de rotsen en het vele groen. Ook is het mooi om een bezoekje te brengen aan de De gekleurde huisjes van Portree. Dit is de hoofdstad van het eiland en hier kun je ook veel activiteiten ondernemen voor jong en oud.

Klimmen en wandelen in de bergen van schotland

De vakantie in Schotland kun je ook actief besteden. Er zijn namelijk prachtige plekken om te gaan klimmen. Een van de mooiste locaties vond ik wel de Ben Nevis. Dit is een klim die niet al te hoog is want het hoogste punt ligt net iets meer als 1300 meter boven de grond. Als je niet zo bent van het klimmen dan kun je hier ook gebruik maken van een van de wandelroutes. 

Een andere mooie locatie is Fort Augustus waar je zowel kunt klimmen, wandelen en nordic walking routes kunt volgen. Hier kom je ook langs het bekende punt van Loch Ness. In het Heritage centrum kun je meer informatie opdoen over hoe dit gebied tot stand is gekomen en wat de rol van het kanaal hierin is. Als je wil kun je zelfs een tocht maken op zoek naar het monster van Loch Ness. Je zult hem niet vinden maar je doet wel de belangrijke punten aan waar hij volgens de geschiedenis gesignaleerd zou zijn. Het is tevens een van de grootste meren van de wereld als je kijkt naar het volume. In dit gebied is ook veel natuur waar je wekenlang doorheen zou kunnen wandelen.

Een actieve vakantie in de hooglanden van Schotland vakantie

Als je op vakantie gaat naar Schotland dan is Torridon een prachtige locatie om mee beginnen. Hier kun je op een rustig tempo verschillende wandelroutes bewandelen. Daarnaast kun je hier ook tegen de bergen omhoog klimmen. Tevens is het uitzicht prachtig vanaf de hoge berg zie je namelijk het dorpje te liggen. Als je wat meer aan kan dan zijn er ook uitgebreide wandeltochten die je kunt volgen hiervan meer als 100 kilometer. Als je wil gaan uitwaaien langs het strand dan is Gruinard een echte aanrader. Dit kilometerslange strand is vaak rustig en hier kun je dus ook prima even lekker wandelen en eventueel een picknick houden. 

Het is een uniek strand want de korrels kleuren tegen het roze aan. Wil je meer natuur dan is Loch Maree een echte aanrader. Het is een van de belangrijkste bossen van Schotland voor de flora en fauna. Tevens heb je hier ook complete bossen die je kunt bewonderen vanaf boven. Wat ik persoonlijk heel mooi vond waren de eiken en dennenbossen. Kilometerslange natuur, dat zie je niet meer op veel plekken. Aan het water liggen in totaal meer als 50 eilanden waar je een bezoek aan kunt brengen. Het is een prima locatie om jezelf wekenlang te vermaken.

Welke dieren leven er in Schotland die je kunt ontdekken tijdens je vakantie

Tijdens je vakantie in Schotland zijn er veel dieren te ontdekken in de omgeving. Een van de meest geziene vogels in het landschap is de arend. Deze zie je bij bijna alle bossen wel over vliegen op zoek naar wat lekker te eten. Ook de buizerd en torenvalk kun je hier best vaak zien. Als je tijdens de lente op vakantie gaat heb je zelfs kans dat je diverse papegaaisoorten tegen kunt komen. Deze leven in de vrije natuur in Schotland wat redelijk uniek is gezien de stropers. Natuurlijk staat Schotland ook bekend om de vele soorten runderen die hier leven. 

In de meeste Nederlandse supermarkten hebben wij dan ook Iers of Schots rundvlees liggen. De vrije natuur zorgt voor net dat extra beetje smaak. In de natuur kun je ook otters en bevers tegenkomen. Deze leven er namelijk bijna 10.000 door land heen verspreid. Van Mei tot Augustus zijn er verschillende plekken waar je walvissen, orka’s en dolfijnen kunt spotten op zee. Het enige nadeel hier is dat je er ver voor op de zee moet. Ook kan het zomaar zijn dat je eekhoorns in de bomen ziet. Dit omdat Schotland een van de landen is met de meeste natuur.

De top 3 van mijn vakantie in Schotland.

Voor de gemiddelde burger is Schotland een van de beste bestemmingen waar je heen kunt voor de vakantie. Dit is niet alleen vanwege de prachtige landschappen die er zijn, maar ook de prachtige gebouwen die je hier kunt bewonderen. Daarnaast merk je dat ieder plaatsje wel zijn of haar eigen gewoontes heeft. Als je lang genoeg in zo’n dorp of stad bent leer je dus ook meer over de mensen die daar wonen. Voor mij was dit een zeer interessante bijkomstigheid. Ik ben begonnen in Edingburgh waar we vele prachtige gebouwen hebben gezien, maar ook veel verschillende soorten koffie hebben gedronken. Ook zijn er heel wat winkels hier dus we hebben ook lekker geshopt. 

Daarna zijn we langs het berucht Loch Lomond gereden waar je tijdens de autorit veel van de natuur ziet en ook het prachtige stralende water. We hebben hier uiteindelijk ook een paar dagen gelogeerd. Zo konden wij hier een prachtige route over het water maken met de boot. Dit was niet alleen gezellig maar ook was je van alle gemakken voorzien aan boord. Enkele dagen later zijn wij eindelijk aangekomen in Cairngorms nationaal park. We hebben er toen voor gekozen om deze berg te beklimmen, maar de eerste keer zijn we met de lift gegaan. Met de lift ben je zo op de top van de berg, maar we vonden ook dat we de natuurroute moesten wandelen. Wij gaan hier zeker nog een keer kamperen in de toekomst. Maar Schotland is een land waar je gewoon meerdere maanden voor nodig hebt om alles gezien te kunnen hebben.

Gewoonten van de lokale bevolking

Er zijn veel dingen die ik geleerd heb van de lokale bevolking tijdens mijn vakantie in Schotland. Zo geloven zij heel sterk in het feit als een schaap een zwart hoofd heeft er ongeluk volgt. Volgens de boer zou dit schaap dan ook niet veel meer kinderen baren als dit gebeurd is. Daarentegen geloven ze ook weer heel sterk in dat de witte heidebloem voor een leven vol geluk zorgt. Ik vond het vrij apart omdat ik deze veel gezien heb. Dit bleek aan mijn timing te liggen want meestal zijn ze juist paars. Echter tijdens de zomer zie je vaak ook enkele struiken ontstaan met witte bloemen. Als je wil gaan trouwen dan zou dit nog meer geluk brengen. Veel lokale bewoners geven dit aan de bruid voordat hij of zij gaat trouwen. En zo zijn er nog veel meer gewoonten te leren van de lokale bevolking in Schotland.

Waarom kiezen voor een Schotland vakantie

Schotland is een vakantie waar iedereen plezier kan hebben en iedereen heeft dan ook zijn of haar eigen redenen om hier naar toe te gaan. Zo is het een populaire bestemming als je op zoek wil gaan naar de 4 elementen van de natuur. Ook is het een locatie waar veel mensen van houden omdat er ook veel schilderijen van zijn. Omdat dit land zoveel flora en fauna heeft is er altijd wel iets voor de verschillende natuurliefhebbers. Ook zijn het ware chefs want bij de meeste kroegen krijg je een familierecept als maaltijd. Wij hebben vaak genoeg gehoord dat het al meerdere generaties wordt gemaakt door de mensen. Het is vrij apart, maar wij vonden het tot nu toe nog allemaal heerlijk. 

In dit land wordt er ook veel whiskey gemaakt en het is dus ook een bestemming om een keer een stokerij te bezoeken. Ook worden er veel reizen georganiseerd waarbij je met verschillende lokale bevolkingen te maken krijgt. Dit is niet alleen een ervaring in het hotel, maar ook daarbuiten. Veel reisbureaus hebben vaste locaties waar je met deze mensen kennis kunt maken. Ook zijn er speciale vakanties voor de fanatieke lopers en fietsers. Het landschap biedt namelijk verschillende uitdagingen, maar je kunt ook gewoon genieten van het uitzicht.

Wintersport Schotland vakantie

Veel mensen weten dit niet, maar Schotland heeft ook verschillende wintersport locaties die je aan kunt doen tijdens je vakantie. Er zijn rondom Cairngorms National Park wel 3 wintersport locaties te vinden en in Glasgow kun je indoor genieten van wintersporten. Bij Cairngorms Mountain kun je al genieten van verschillende pistes vanaf 10 pond wat redelijk goedkoop is voor wintersporten. Voor de mensen die hier niet van houden is er een groot café met heerlijk eten en drinken. Natuurlijk kunnen de mensen die wel skiën of snowboarden hier achteraf ook een borreltje drinken. Zo is de familie of het gezelschap toch in de buurt van elkaar. 

Het leuke is dat er ook een apart gedeelte is voor kinderen. Zij kunnen hier dan leren hoe ze het moeten doen, maar ook kun je ze hier met een gerust hart alleen laten oefenen. We zijn ook naar Glenshee geweest waar je van bergen afkunt die een baan hebben van twee kilometer. Natuurlijk zijn er voor de minder ervaren mensen ook lagere punten te vinden. In totaal zijn hier 36 pistes te vinden en wij baalde dat we maar 2 weken hier in de buurt verbleven. Het hoogste punt is Glas Maol waar je van 2 KM hoogte kunt skiën of snowboarden. Als er niet genoeg sneeuw ligt zorgen ze ervoor dat er meer sneeuw komt te liggen door het gebruik van sneeuwkanonnen. Het is een van de oudste gebieden voor de wintersport, want het bestaat al sinds de jaren 30.

Het noorderlicht ontdekken in Schotland

Tijdens de vakantie in Schotland zijn er verschillende plekken waar je het noorderlicht kunt zien. Wij hebben het bij Rannoch moor gezien, maar het schijnt ook zichtbaar te zijn in Lewis, Shetland en veel plaatsen in het noordwesten van Schotland. Het beste kun je dit zien tijdens de winter, maar soms is het in de herfst ook goed zichtbaar. Als het koud en onbewolkt is dan heb je de meeste kans. Alleen je moet jezelf dan wel goed aankleden met meerdere lagen. In principe als het weer onbewolkt en koud is zou je hem bijna in iedere plaats in schotland moeten kunnen zien.

Wilde dieren spotten tijdens de Schotland vakantie

Als je in Januari op vakantie gaat naar Schotland dan kun je op diverse plekken wilde dieren vinden. Dit komt omdat Schotland een redelijk mild klimaat heeft vergeleken met andere landen in de omgeving. Vaak zie je runderen in het wild want de kleinere dieren zijn natuurlijk wel in de winterslaap. De reden dat je deze dieren zo goed kunt spotten dan is dat de bomen kaal zijn waardoor je een beter zicht hebt. Tevens hebben wij ook steenarenden gezien die dan op tocht zijn naar een warmere plek. Deze vogelsoort kun je maar op weinige plekken zien en dit was dan ook echt bijzonder.

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on