Omslagfoto

Blog

Puglia

Dit kun je doen op vakantie in Puglia

Puglia is een van de mooiste bestemmingen waar je naar toe kunt gaan tijdens je vakantie. Deze streek ligt in Italië en heeft veel te bieden. Zo zijn er veel velden met olijfbomen waar je heerlijk langs kunt wandelen. Daarnaast heeft de zee een blauw/groene kleur wat er prachtig uitziet. Ook zijn er veel witte stadjes waar je lekker kunt shoppen, maar ook veel over kunst en cultuur kunt opdoen. Het mooiste vond ik de kliffen bij de helderblauwe zee. Wij hebben wandelroute langs de kust genomen die ons leidde naar de vuurtoren. Ook kun je er heerlijk in de zee duiken en verschillende zeedieren en koraalsoorten spotten. 

De witte stranden in combinatie met de blauwe zee kun je ook de hele dag naar kijken, maar natuurlijk kun je ook even de oogjes dichtgeknepen in de zon. Tevens hebben wij ook 2 wijnproeverijen gedaan op het eiland. Dit was heel leerzaam en leuk aangezien ze Engels spreken en we er ook wat vonden konden begrijpen. Ook hebben we de unieke ervaring opgedaan om naar werken van papier mache uit de 17de eeuw te kijken. Dit is weer eens keer wat anders als kunstwerken of schilderijen. Ook hebben wij een kookles gevolgd waarbij we ook kennismaakte met de verschillende soorten olijfolie die in dit land worden geoogst. Het is dus een lekker ontspannen vakantie geweest, maar met veel informatie.

Koken tijdens de vakantie in Puglia 

Veel mensen moet er niet aan denken koken op je vakantie, maar in Puglia is dit echt een verrijking van je leven. Vaak volg je de cursus samen met andere mensen die van over de hele wereld komen. Ook hebben wij samen met de instructrice een bezoekje gebracht aan een boerderij waar de olijfolie gemaakt werd. Je zou het niet verwachten, maar zo hebben we toch een dagje in onze vakantie gevuld. Ook was het leerzaam, want voorheen wist ik niet dat er zoveel soorten olijfolie waren.  Vervolgens zijn we weer terug naar de kookles gegaan en hebben we als voorgerecht een klassieke anti pasta met olijfolie gemaakt. Daarna hebben we een pizza gemaakt met allerlei verse ingrediënten. Dit was een hele leuk ervaring, want je kan zo eens een keer iets maken wat je normaliter niet zou doen. Daarnaast hebben wij als toetje heerlijke tiramisu gemaakt. 

De mooiste bezienswaardigheden in de buurt

Puglia is een van de rijkste gebieden als het gaat om bezienswaardigheden die je tijdens de vakantie kunt bezoeken. Het hoeft nog niet eens zoveel te kosten, want er zijn genoeg dingen die je gratis kunt bewonderen. Zo zijn wij naar een groot natuurpark geweest van 1000 hectare groot. Dit staat tevens op de werelderfgoedlijst omdat er dingen groeien die op geen andere plek groeien. Niet alleen het groen is mooi om te zien, maar ook de vormingen van de natuur zoals de rotsen zijn bijzonder. Onderweg kom je ook lokale boerderijen tegen die zich midden in de natuur begeven. Ook zijn er nog torens zichtbaar die zowel bewoond als onbewoond zijn. Ook zijn wij nog naar Alberobello geweest om de prachtige witte huizen te bewonderen die ook op de werelderfgoedlijst staan. Dit komt niet alleen door de witte uitstraling, maar ook de manier van het bouwen van een puntdak. 

Het was sowieso een bijzondere ervaring omdat je ook echt van die schattige kleine restaurant had. Ook zijn er prachtige velden met klaprozen te zien. De steegjes hier zijn een beetje konkelachtig wat ook weer wat extra charmes heeft. Ook zijn we naar het meest witte gedeelte van deze streek gegaan Ostuni. Tevens hebben we ook de Zinzulusa grotten bezocht. Een deel van deze grot is verzonken, maar met regenlaarzen kun je ook dat gedeelte bereiken. Samen met een gids leer je hoe deze grot zijn weg in de natuur heeft gevonden. Vroeger zou de hele grot boven de zeespiegel gelegen moeten hebben, maar misschien gebeurd dit in de toekomst ook wel.

De mooiste Basiliek van Puglia bezoeken tijdens je vakantie

Als je naar Puglia op vakantie gaat dan wil je natuurlijk ook een bezoekje brengen aan de Sint-nicolaasbasiliek. Deze heeft namelijk een rijke geschiedenis want hij staat er al sinds 1087. Deze ligt in Bari waar tevens ook een prachtige haven ligt. De authentieke romaanse bouwstijl is behouden gebleven, maar net als de andere gebouwen is hij witgekalkt. Van binnen zie je nog mooi glas in lood, maar ook de bisschopszetel is prachtig. 

De basiliek heeft zijn naam te danken aan de overleden Myra. Zij werd gestolen uit de basiliek, maar Sint Nicolaas hebben ze laten liggen vandaar de naam. Een leuk feitje om te weten want hier had ik nooit opgekomen. Het is tevens ook een bedevaartsoord voor de katholieken. Het kan dus zijn dat je er net op een dag bent dat zij hier ook zijn. Over het algemeen is het rustig, maar tijdens de bedevaart kan het hier immens druk zijn. Omdat Sint Nicolaas ook de heilige voor Rusland is heeft Poetin in 2003 een beeld aan de overkant van de kerk laten zetten. Sindsdien komen er ook veel mensen uit Rusland een bezoekje brengen aan deze basiliek.

Otranto bezoeken tijdens je Puglia vakantie

Otranto ligt niet zover buiten de streek van Puglia en is ideaal om te bezoeken tijdens je vakantie. Je kunt elke keren per dag hier naar toe reizen, want er is maar een beperkt havengebied. Als je naar het zuidoosten gaat zal je de vuurtoren al snel kunnen zien. Deze ligt namelijk op ongeveer 5 kilometer van de stad. Er is veel oudheid in de stad te ontdekken en sommige mensen vinden dit plaatsje een combinatie van Italië met Griekenland. Ook kun je een bezoekje brengen aan Kathedraal Santissima Annunziata waar een prachtige mozaïekvloer in ligt. Onder de kerk kun je zelf 5 eeuwenoude schepen bewonderen. In slechts 8 jaar tijd is deze kathedraal vroeger gemaakt wat vrij snel is voor dit soort gebouwen. Vele bisschoppen hebben in deze kerk een groot deel van hun leven doorgebracht. Ook kun je aan de buitenkant van het Kathedraal een mooi selfie of groepsfoto maken.

Avonturen beleven op korte afstand van Puglia

Puglia is een mooie bestemming voor de vakantie, maar er liggen ook vele mooie plaatjes omheen. Je kunt naar het schiereiland Vieste gaan waar je veel kliffen gemaakt van rotsen ziet. Hier kun je niet alleen klimmen, maar ook kun je er voorbij lopen en genieten van het prachtige uitzicht. Ook hebben wij hier een lokale boottocht rondom het eiland gemaakt. Dit was goed verzorgd met lekker tapas aan boord en een wijntje. Voor de kinderen natuurlijk een alcoholvrije wijn maar zo konden ze wel mee proosten. 

Vervolgens hadden wij besloten om hier ook een nachtje door te brengen. Dit omdat wij zagen dat er ook een boot naar de Tremitische eilanden ging. Hier kun je in 1 dag tijd plezier beleven van 5 eilanden bij elkaar in de buurt. Capria is zelfs helemaal onbewoond waardoor je de pure rust kunt ervaren. Hier komt ook geen menselijke hand in de buurt waardoor de natuur op zijn mooiste is. Ook de natuur op San Domino is prachtig. Tevens zie je hier tijdens het seizoen ook aardig wat trekvogels.

De prachtige kust bij gargano

Als je naar Puglia op vakantie gaat is gargano ook een mooie plek om te bezoeken. Dit eiland vormt het spoor van de laars. Het is gebied waar talloze stranden liggen en je ook lekker de zee op kunt. Een van de mooiste stranden vond ik de rotsen die bekleed waren met het mos. Deze liggen aan het uiteinde van het strand. Hier staat ook vaak een stevige wind wat de ideale omstandigheden geeft voor surfers. Als je een helderblauwe zee wil bewonderen kun je het beste naar het strand van Sfinale gaan. Hier kunnen kinderen zich ook ruimschoots met het zand vermaken. Daarnaast staat er ook een verlaten toren waar je doorheen kunt gaan wandelen. Het is een prachtig uitzicht vanuit deze toren. Naar Zaiana gaan is ook nog een optie. Hier liggen verschillende gebouwen op de bergen en je kunt ook genieten van het strand.

Wat je kunt doen tijdens de vakantie in Puglia 

Tijdens je vakantie in Puglia is het bezoeken van Castel del Monte een aanrader. Dit is een van de grootste Italiaanse kastelen die er is. Sinds de 13de eeuw bestaat deze al en dit is dan ook de reden dat hij op de werelderfgoedlijst staat. Je kunt het ook nog herkennen van de 1 cent muntstukken die je vroeger in Italië had. Deze worden nu niet meer gemaakt, maar in Duitsland krijg je ze nog wel ooit terug. Het gebouw heeft een achthoekige vorm gekregen door de torens octogonaal te bouwen. In de buurt ligt ook een mooi natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. 

Daarnaast zijn hier ook verschillende grotten waar je een kijkje in kunt nemen. Voor de mensen die nog meer geschiedenis willen ervaren raad ik een bezoekje aan Bari aan. Hier heb je een prachtig oud doolhof waar je wel een paar uur zoet bent met de kinderen. Zij kunnen hier los gaan terwijl jij ook geniet van de geschiedenis. In deze stad heb je ook een actief nachtleven wat het zeer geschikt maakt voor jongeren. Daarnaast is het ook een van de drukste knooppunten van Italië met betrekking tot het transport van goederen.

Wat je niet mag missen tijdens de Puglia vakantie

Tijdens de vakantie in Puglia vergeten veel mensen een prachtig stadje wat hier in de buurt ligt. Martina Franca ligt niet gek ver weg, maar heeft vooral voor de mensen die van geschiedenis en natuur houden veel te bieden. Naast het wit zie je hier ook veel gebouwen in de klassieke barok kleur. Ze zeggen dat komt door de Griekse invloeden die dit dorpje vroeger gehad heeft. Ook zijn er veel kerken te vinden in dit relatief normaal dorpje. Natuurlijk is de basiliek hier ook weer gebouwd en de echte eyecatcher. Het halfronde pleintje heeft veel barokke gebouwen waarbij de balkons veelal van ijzer zijn gemaakt. Ook hebben ze hier van die smalle straatje waar het erg druk kan zijn. Als je niet in het hoogseizoen gaat kun je hier prima wandelen en genieten van de gebouwen en misschien een beetje shoppen.

Grotten bezoeken in de vakantie

In de vakantie op Puglia kun je ook verschillende grotten bezoeken. De Grotta della Poesia is mij het meeste bijgebleven. Deze kun je recht langs de kust vinden. Je kunt hem bereiken via het water waar een prachtige inham naar de grot zit. Eventueel kunnen de fanatiekelingen een sprong van de rots maken om deze grot te bereiken. Het beste is om voor de middag te gaan, want dan is het vaak nog rustig. Dan heb je net even wat meer tijd om de prachtige plekjes in de grot te verkennen zonder dat hier teveel mensen in de weg lopen. Een stukje verder kun je ook naar Matera gaan waar je nog klassieke grotwoningen kunt bewonderen. Ook zijn er kerken die in de stijl van grotten gebouwd zijn. Het is een unieke beleving die je weer van je bucketlist kunt afstrepen.

De natuur bezoeken tijdens je Puglia vakantie

Ook in en rondom Puglia kun je veel natuur bewonderen tijdens de vakantie. Naast de prachtige stranden met helder blauw en groen water is er nog veel meer te ontdekken. Het landschap in het binnenland heeft diverse olijf en druiven gaarde waar je gewoon tussendoor kunt lopen. Ook kun je vaak op de boerderij wat proeven van de wijn of olijfolie die hiervan gemaakt wordt. Tevens zijn er ook een aantal iconische windmolens in het landschap te spotten. Er zijn ook een aantal andere plaatsen in de buurt waar dier en natuur samenkomen.

Castel del Monte is het mooiste plekje in de buurt. Hier aangrenzend ligt het nationale park wat helemaal groen is. Ook staat het vol met bloemenvelden en kun je soms zelfs open klaprozen spotten. Daarnaast zijn de oude rotsen in de natuur soms al eeuwenoud waardoor ook dit een uniek verschijnsel is om te bewonderen. Bij Polignano a Mare heb je een natuurlijk doorgaan door de rotsen die net op een poort lijkt. Ook dit was mooi om vanaf boven te filmen, maar we hebben ook een duik in het water gemaakt om hier doorheen te gaan.

Het schiereiland Gargano bezoeken tijdens de Puglia vakantie

Tijdens de vakantie op Puglia zijn er veel plaatsen te bezoeken waarvan Gargano een van de leukste is. Hier zie je prachtige kliffen, maar ook zie je de helderblauwe zee. Tevens zijn prachtige velden met citrus en olijfbomen te bewonderen. Ook staan hier de oudste bomen van italië. Tevens behoort dit gedeelte tot de tremitische eilanden. In de bergen ligt ook het prachtige nationale park waar je verschillende soorten bomen en struiken ziet. Ook zijn er mooie bloemenvelden te vinden. Aan de andere kant van het eiland kun je ook mooie stranden bewonderen. Hier hebben ze ook veel eettentjes waar je lekker kunt eten met een heerlijke cocktail erbij. Tevens organiseren ze hier meerdere boottochten. Het water is over het algemeen turquoise gekleurd waar je de prachtige dieren doorheen kunt zien.

Samenvatting van de belangrijkste hotspots

Tijdens de vakantie in Puglia is een van de hotspots zijn de olijfgaardes in deze streek. Hier kun je heerlijk doorheen wandelen, maar er zijn ook proeverijen op verschillende boerderijen. Wij hadden dit gecombineerd met een kookcursus die juist weer in het centrum plaatsvindt. Ook is het prachtige omgeving als je wil zwemmen. Voornamelijk zijn de wateren helder blauw of turquoise gekleurd. Hier kun je goed in zwemmen, maar het is ook prachtig om een of meerdere dagen te snorkelen of te duiken. Tevens is het ook een aanrader om een van de boottochten te maken. Er zijn kleine maar ook grote stranden te vinden dus je kiest zelf of je voor drukte of een rustige plek gaat.

SEO titel Puglia vakantie de plek waar je actief bezig kunt zijn maar ook lui kunt zijn

Meta omschrijving: Puglia vakantie bezoek de mooie Italiaanse stranden. Ook kun je verschillende wandelroutes lopen door de natuur en langs de smalle straatjes.

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on