Omslagfoto

Destinations

Wat kunnen we doen in IJsland?

IJsland is een aanrader voor de mensen die een langere vakantie willen hebben. Als je een paar steden wil verkennen dan heb je vaak al meerdere weken nodig. Veel mensen gaan daarom ook 2 maanden of langer naar deze plek toe. Dit natuurlijk ook omdat het vliegticket niet bepaald goedkoop is. De natuur is denk ik wel het grootste toeristische plaatje van IJsland, want dit zie je overal terug. Daarnaast zijn er ook veel resorts in dit land waar je heerlijk kunt ontspannen met sauna’s, zwembaden en massages. Daarnaast is het wildlife spotten ook heel erg populair. 

Ook kun je vanuit hier het noorderlicht zien wat een bijzondere ervaring is. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter is dit een prachtige locatie. In de zomer is het hier met 15 graden namelijk goed te doen. Hoe hoger je de bergen in gaat hoe lager de temperaturen worden. In de winter kan dit zelfs tot -20 gaan en daar moet je dan ook goed op voorbereid zijn. Het is dan ook verstandig om te zorgen voor thermokleding en kleding in laagjes zodat je jezelf altijd kunt aanpassen aan de tempraturen van een locatie. Maar ook zwemkleding is geen overbodig luxe want je hebt veel plekken in dit land waar je in de natuur of resorts kunt gaan zwemmen.

Wat je kunt doen in de hoofdstad van Ijsland Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en alleen op deze locatie kan je jezelf al prima meer als een week vermaken. De stad kenmerkt zichzelf door de prachtig gekleurde huizen. Bij het meer van Tjörnin vind je het stadhuis waar je binnen een kijkje kunt nemen bij de maquette van het hele land. In 1880 hebben ze aan de rand van het centrum Alþing gemaakt het gebouw van het parlement. Een leuk feitje is dat dit gebouw gemaakt is doordat de IJslandse bevolking veel donaties heeft gedaan. 

Tevens vind je hier ook een van de oudste tuinen van het land. Om deze te kunnen bezichtigen moet je wel een tour plannen. De oude haven leent zich prima voor het spotten van walvissen. Als je door deze haven loop vind je ook prachtige plekjes waar je heerlijke visgerechten kunt eten, maar de kreeftensoep hier is ook zeker een aanrader. Daarnaast zijn er ook verschillende galerijen met kunst in deze straat en genoeg souvenir winkeltjes. Ook kent deze grote stad historische gebouwen zoals het Settlement museum waar je meer leert over de Vikingen. 

Het Harpa centrum een locatie voor concerten en evenementen is juist weer een prachtige hedendaags gebouw wat helemaal van glas is en pas sinds 2013 hier staat. Ook zijn hier diverse voorstellingen over de cultuur en achtergronden van de IJslandse bevolking te bewonderen. De kaartjes kosten net iets meer als 30 euro, maar dat is het zeker ook wel waard.

De prachtige eilanden van Vestmannaeyjar

Het is zeker aan te raden om met de ferry of een andere boot van het vasteland van IJsland naar de eilanden van Vestmannaeyjar te gaan. Deze tocht is niet eens zo lang ongeveer een half uurtje afhankelijk van de uitstap locatie. Met een rib safari krijg je de eilanden in vogelvlucht te zien en dit gaat zo hard dat je geen losse zonnebrillen, petjes e.d. moet bijhebben. Daarnaast ga je ook door de grotten wat een bijzondere beleving is. Het leuke aan de eilandjes is dat ze nog niet eens zo oud zijn. Het oudste eiland is uit 870 na christus, maar het jongste eiland is pas in 1963 bovenwater gekomen. Ook is er een enorme rots te zien die net op een olifant lijkt. Daarnaast kun je ook op veel plekken hier duiken en de onderwaterwereld verkennen. Er zijn talloze vissoorten in allerlei kleuren.

De mooiste highlights van IJsland

De gouden cirkel in IJsland is een van de meeste bezochte highlights. Tijdens deze route die in een cirkel gevormd is ga je rondom Reykjavik veel natuur ontdekken. Dit is niet alleen groen en saai, maar ook zie je rotsen en watervallen. Daarnaast kun je ook onder begeleiding duiken en meer van de onderwaterwereld zien. De rivier die door dit gebied loopt is ook de scheidingslijn tussen Euraziatisch en Amerikaans grondgebied. Snorkelen, kanoën en andere watersporten is ook mogelijk op deze locatie. Dit gebied kent ook vele wandelroutes waar je meerdere dagen plezier aan kunt hebben. Tijdens het wandelen kun je ook verschillende diersoorten spotten. In het water zul je ook veel verschillende soorten vogels en eenden tegenkomen mits het weer dit toelaat. Het is voor jong en oud een leerzame en avontuurlijke ervaring.

Watervallen bezoeken tijdens de vakantie IJsland

Deltifoss is de mooiste waterval van IJsland naar mijn mening. Deze is iets meer als 40 meter hoog en in totaal wel zo’n 100 meter breed. Dit is een van de breedste watervallen die je in dit land kunt vinden. Ook zijn er tien losse watervallen te vinden op zo’n 11 meter hoogte zijn die ook wel de Selfoss watervallen genoemd worden. Een andere prachtige waterval waar je het water 20 meter omlaag ziet storten is Aldeyjarfoss. Daarnaast gaan de gelovige naar de waterval Goðafoss deze is 12 meter hoog en gaat verdeeld over verschillende stukken omlaag. Deze is door Thorgeir de stichter van het christendom in IJsland aangelegd.

IJsland waterval

Tips om de vakantie te laten slagen

Een roadtrip in IJsland is ook een van de dingen die je minimaal 1 dag moet dan als je daar bent. Met een auto of jeep die je zelf huurt of je laat jezelf rondrijden. Je kunt de mooiste plekken ontdekken en ziet veel meer van de natuur als dat je hier dagenlang op moet lopen. Zo kun je langs prachtige gletsjermeren gaan. Ook kom je langs een oude canyon die meer als 100 meter diep is waar je prachtige plaatjes van kunt maken. Daarnaast kun je ook een bezoekje aan Diamond beach brengen, want dit is een van de mooiste stranden van dit land. Daarnaast zijn de dorpen en steden altijd leuk om te bezoeken. Deze hebben vaak veel historie, maar alleen de verschillende kleuren van huizen geven je al dat echte vakantiegevoel. Het nachtleven is ook aanwezig in de grotere steden dus ook voor jongeren is dit een geschikte plek.

De prachtige natuur van dit land

De natuur van IJsland is een stuk anders als die van andere landen. Je vindt hier namelijk niet per definitie veel bossen, maar er is meer natuur als alleen bomen en planten. Zo zijn er veel rotsen waarop bijzondere soorten mos en gras groeien. Daarnaast zijn er ook veel watervallen en gletsjermeren waar je naartoe kunt gaan. Ook zijn er in dit land levende bronnen waar het water gewoon omhoog spuit. In de gebieden van deze bronnen groeien vaak wel verschillende soorten bloemen en planten. Daarnaast zijn er ook veel leuke excursies door de natuur waar je meer leert over het landschap van dit land. Gelukkig spraken ze veelal Engels waardoor het voor veel mensen ook goed te begrijpen is.

Roadtrip IJsland

Dieren spotten in IJsland

In IJsland kun je een van de mooiste dieren van de wereld spotten namelijk de poolvos. Echter denken veel mensen dat hier alleen rendieren wonen, maar niets is minder waar. Want door heel het land heen vind je slechts 3000 rendieren. Met de boot het water opgaan is zeker een aanrader. Je kunt dan walvissen en walvissen haaien spotten op de meeste plekken in dit land. Er zijn meer als 17 verschillende soorten walvissen die hier leven, maar je kunt ze bijna niet uit elkaar halen als leek. Ook komen er veel vogelsoorten voor waarvan de papegaaiduiker echt typerend is voor dit land. Daarnaast zijn er ook veel andere zeldzame zeevogels die alleen in dit land voorkomen. Op de wat warmere plekken kun je vaak ook eenden, ganzen en zwanen vinden in het water.

Dit moet je meenemen naar IJsland

De meeste mensen gaan voor meerdere weken naar IJsland op vakantie. Het is dus belangrijk dat je een accommodatie hebt waarbij je kleren kunt wassen of dat je voldoende kleding meeneemt. Omdat het een veelzijdig land is met grote temperatuurverschillen raad ik je aan verschillende lagen mee te nemen. Dus beter T-shirt, trui, vest als alleen maar truien omdat je zo ook jezelf kunt aanpassen aan het klimaat. Daarnaast zijn er ook vele kuuroorden en warme bronnen waar je kunt zwemmen. Zwemkleding is dus ook geen overbodige luxe. Eventueel zou je ook thermokleding kunnen meenemen voor nog wat meer warmte. Daarnaast is een goede rugzak ook fijn want vaak ben je de hele dag weg. Hier kun je dan ook eten en drinken in meenemen. Ook een potje handcrème en lippenbalsem heb je nodig met de koude temperaturen. Hier heb je niet alleen zandpaden, maar ook veel losse keien en rotsen dus een goed paar wandelschoenen is geen overbodige luxe.

IJsland van boven

Laugavegur trail een van de meest bezochte locaties

Als je actief wil zijn tijdens de vakantie in IJsland dat is de Laugavegur Trail zeker een aanrader. Deze route is vernoemd naar de drukste straat van Reykjavik. Er zijn meerdere wandelpaden die je kunt gaan bewandelen. Als je rustig aan wil beginnen dan kun je 12 km lopen Landmannalaugar – Hrafntinnusker. Tijdens deze tocht geniet je niet alleen van het uitzicht, maar ook de uitdaging om bergopwaarts te gaan. Daarnaast is het een heel natuurlijke route waardoor niets vlak is en je je handen hier dus ook echt wel vol aan hebt. Ook kun je op deze route het wollegras vinden wat gewoon te mooi is om geen foto van te maken. 

Als je een wat grotere route wil nemen dan kun je het beste kiezen voor Hrafntinnusker – Emstrur dit is 28 km lang. Je komt hierbij ook langs het bekende zwanenmeer en je doet bijna niets anders als omhoog en weer omlaag wandelen. Het is dus een hele workout en als beginner niet echt een aanrader. Maar wij zijn al wat meer ervaren dus voor ons viel het prima te doen. Na die zware dag is een wat kortere route weer aan te raden om ook een beetje bij te kunnen komen. Wij hebben gekozen voor de 15 km lange tocht van Emstrur – Thórsmörk. Hier kan je het prachtige landschap en de begroeiing tegen de rotsen goed bekijken.

Wat je kunt doen in de golden circle van IJsland

In de golden circle van IJsland vind je het nationale park Thingvellir. Hier kun je de mooiste kloof van het land bewonderen. Deze kloof is een echt natuurverschijnsel wat ontstaan is door de uiteendrijving van platen op aarde. Dit gaat de komende jaren alleen nog maar meer gebeuren. Ook kun je op deze locatie onder begeleiding duiken. 

Daarnaast kun je ook een  van de vele watervallen bezoeken. Als ik er dan een aan moet raden dan zou ik zeggen de Gullfoss waterval die meer als 30 meter hoog is. Veelal is er stuifwater aanwezig waardoor er vaak ook een regenboog ontstaat. Het moet echt hard vriezen wil deze waterval gedeeltelijk of helemaal bevroren raken. Dat komt omdat de kracht van het water en de snelheid waarmee dat loopt erg groot is. Ook zijn er grote waterbronnen die tot wel 60 meter hoog water kunnen spuiten. 

Wanneer je een dagje moet bijkomen of gewoon lekker wil relaxen is Laugarvatn Hot Springs een aanrader. Hier heb je verschillende zwem en kruidenbaden met ieder hun eigen temperatuur. Als je een rustige plek met een waterval zoekt dan is Faxa Foss een aanrader. Deze is dan niet zo hoog, maar hier komen maar heel weinig mensen waardoor je wel heerlijk uren kunt genieten van deze waterval.

Met de camper dit land verkennen

Ook is het heel leuk om IJsland te verkennen met een camper i.p.v. een hotel. Op veel plekken midden in de natuur mag je gewoon blijven staan. Een ander voordeel is dat je ook terug hoeft te rijden en zo kun je alle uren maximaal benutten. Daarnaast heb je dan ook altijd alles bij wat je nodig hebt zoals eten, drinken, kleren e.d. Hierdoor hoef je niet te sjouwen met een rugzak en je bent gewoon een stuk flexibeler. Ook zijn er verschillende parken waar je de camper neer mag zetten. Zorg alleen wel voor voldoende gas of andere brandstoffen want je zult de camper maximaal moeten verwarmen. Nog dichter bij de natuur logeren is niet mogelijk. Het is ook niet zo heel gek duur om in dit land een camper te huren.

IJsland vanuit de auto

Tips voor het zuiden van IJsland

Het zuiden van IJsland heeft ook veel bijzondere plekken die een bezoekje waard zijn. De hoofdstad van het land ligt ook in het zuiden. Dit is meestal de uitvalsbasis voor backpackers en andere reisgezelschappen. Je kunt door de hoofdstad namelijk uren wandelen, maar ook langs de haven is het prachtig. Van gekleurde huisjes tot aan ambachtelijke winkels. Ook kun je echte walvissen spotten vanuit de haven of tijdens een cruise. Daarna ga je lekker hier aan de boulevard eten en vooral de visgerechten zijn aan te raden. Ook kun je de natuur in gaan. Dit ligt namelijk op iets meer als 20 min rijden. Van watervallen tot aan bronnen die om de zoveel minuten metershoog water spuwen. Ook uitgaan is heel populair in dit land en de avonden hoeven dus ook niet saai te zijn.

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on