Omslagfoto

Destinations

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. Het is een populaire vakantiebestemming voor veel mensen. Economisch en cultureel gezien is Boedapest ook de hoofdstad van Hongarije. Boedapest is eigenlijk een samensmelting van twee steden. Buda en Pest zijn namelijk samengesmolten tot Boedapest. Buda ligt aan de ene kant van de Donau en Pest ligt aan de andere kant.

Het koninklijk paleis op de burchtheuvel

Aan de Buda kant van Boedapest het het koninklijk paleis van Hongarije te vinden. Op één van de heuvels aan de Donau is deze burcht in de 13de eeuw strategische gebouwd. Het bouwen van de burcht gebeurde na het invallen van de Mongolen in Hongarije. Het koninklijk paleis van Hongarije kent een rijke geschiedenis. Het kasteel moest het Hongaarse koningshuis en de inwoners beschermen tegen een nieuwe inval van de mongolen. Door de jaren heen is het koninklijk paleis meerdere malen flink beschadigd. De grootste beschadiging was echter tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze tijd streden de Duitsers en de Russen tegen elkaar. Het koninklijk paleis werd hierdoor opnieuw flink beschadigd en ook in de brand gezet. De jaren na de oorlog werd het paleis gerestaureerd. Van het originele interieur van het koningshuis was echter helemaal niets meer over. Tijdens het renoveren van het paleis werden wel de resten gevonden van eerdere burchten. Deze zijn tegenwoordig ook te bewonderen.

Musea in het koninklijk paleis

Tegenwoordig zijn er in het complex van het koninklijk paleis een aantal musea te vinden. In de vijf gebouwen die er zijn, zitten drie verschillende musea die je kunt bezoeken tijdens je bezoek aan het koninklijk paleis. De Nationale Galerie van Hongarije is te vinden in gebouw B, C en D. Hier is een compleet overzicht te zien van hoe Hongarije ontstaan is tot aan nu. Dit begint bij de stichting van het land tot aan nu. Het is erg interessant om te zien hoe een land zoals Hongarije zich heeft ontwikkeld. Dit museum is te vinden in het voormalige slot van het koninklijk paleis. Als je meer interesse hebt in kunst, kun je naar het Ludwig museum in het gebouw A. Hier is moderne kunst te zien. In gebouw E is het Historisch museum te vinden. Hier zijn voorwerpen te zien die tijdens opgravingen gevonden zijn. Ook is hier historische kunst te vinden uit Hongarije.

Het Margit eiland van Boedapest

In het midden van de Donau, wat tevens ook het midden van de stad is, ligt het Margit eiland. Dit is een eiland van ongeveer 3 kilometer lang en 500 meter breed. Op dit eiland is nauwelijks verkeer te vinden. Alleen bussen en taxi’s mogen hier namelijk komen. Er zijn een aantal interessante bezienswaardigheden te zien op het Margit eiland. Het Margit eiland had niet altijd de vorm die het eiland nu heeft. Voorheen waren het namelijk drie verschillende eilandjes. Tijdens het reguleren van de Donau hebben de het één groot eiland gemaakt. Dit gebeurde tegen het einde van de 19de eeuw.

De ruïnes van het klooster

Op Margit eiland stond een groot klooster. Op de dag van vandaag zijn hier alleen nog maar ruïnes van over. Het eiland is echter vernoemd naar iemand die in dit klooster verbleef. Voluit is de naam van het eiland Margaretha eiland. Dit komt omdat de dochter van koning Béla IV hier verbleef. De ruïnes van het klooster zijn erg indrukwekkend en mooi om te zien.

Het park van Margit eiland

Margit eiland bestaat verder uit een groot park. Hier zijn veel oude bomen, bloemenperken, meertjes en tuintjes. Verder zijn er verschillende zwembaden en kuuroorden te vinden. Op die manier is dit ook een plek waar je heen kunt gaan om je te ontspannen. In het midden van het park is er een monument te vinden die de vereniging van Buda en Pest herdenkt. Ook het aansluiten van de koninklijke wijk Óbuda wordt hier naar gekeken. Het eiland zelf is te bereiken via de noordelijke en de zuidelijke brug.

De grotten van Boedapest

Onder Boedapest is er een uitgebreid grottensysteem te vinden. Deze grotten zijn voor badhuizen een bron van warm water en er zijn ook verschillende wijn- en schuilkelders te vinden in deze grotten. Het is ook als toerist mogelijk om deze grotten te bezoeken. Echter zijn niet alle grotten bereikbaar voor toeristen. De grot die je het beste kunt bezoeken, is de Pálvölgyi grot. Dit is de langste grot die onder Boedapest doorloopt. Het gangenstelsel van de Pálvölgyi grot is maar liefst 13 kilometer lang. Echter is maar 500 meter van de grot te bezoeken voor toeristen. Als je de grot wilt bezoeken, moet je best een stukje klimmen. Dit komt door de vele hoogteverschillen. In deze grotten zijn veel stalactieten te vinden. Deze zijn ontstaan door water dat verschillende mineralen met zich mee heeft genomen. Door de verlichting die in de grotten geplaatst is, is het mogelijk om de grotten goed te overzien. Hierdoor kun je je ogen uit kijken als je de grotten in gaat.

Hongaarse badhuizen

Er zijn ook veel badhuizen te vinden in Boedapest. Bij de vele warmwaterbronnen werden vroeger namelijk verschillende badhuizen gebouwd. Tot op de dag van vandaag worden de badhuizen nog volop gebruikt.Het bekendste badhuis waar je heen kunt gaan, is het badhuis dat aan de voet van de Gellértheuvel ligt. Dit is ook direct één van de duurste badhuizen. Naast de baden zijn hier ook bubbelbaden, sauna’s en Thaise massages te vinden. Dit badhuis is vooral in het weekend erg druk. Hierom kun je het beste een goede dag uitzoeken om hierheen te gaan.

Hongarije

Het Hongaarse parlementsgebouw

Eén van de dingen die je niet kunt missen als je naar Boedapest toe gaat, is het Hongaarse parlementsgebouw. Het maakt niet uit of je deze overdag of in de nacht bezoekt. Het is namelijk een uitermate indrukwekkend gebouw. Het is het grootste gebouw van heel Hongarije. Verder is het ook het op twee na grootste parlementsgebouw van heel Europa. In totaal neemt het Hongaarse parlementsgebouw 18.000 vierkante meter in. Het gebouw staat langs de Donau. Hierdoor kun je het gebouw niet zomaar over het hoofd zien als je een bezoekje aan Boedapest brengt. Het is een gebouw die je niet kunt missen als je een tripje door Boedapest doet.De binnenkant van het gebouw is ook de moeite waard om te bezoeken. Dit komt omdat het Hongaarse parlementsgebouw een chique inrichting heeft. Zo is het gouden trappenhuis en de kroonjuwelen van Hongarije te aanschouwen. Als je het gebouw wilt bewonderen, is de inrichting ook niet te missen.

De Sint Stefanus basiliek van Boedapest

De grootste kerk die je in Boedapest kunt vinden, is de Sint Stefanus basiliek. Dit is een enorme kerk die je niet kunt missen als je een tripje door Boedapest maakt. De basiliek staat op een plein net naast de Donau aan de Pest kan van Boedapest. De architectuur van de kerk is indrukwekkend om te zien Ook is de binnenkant van de kerk een plek waar je een keer gekeken moet hebben. Dit komt omdat hier een bijzondere Hongaarse relikwie te vinden is. Je kunt hier namelijk de hand van koning Stefanus vinden. Dit is de eerste koning van Hongarije. De gehele basiliek is om de koning heen gemaakt. Verder is het belangrijk om een bezoekje te brengen aan de toren van de Sint Stefanus basiliek. Dit komt omdat je vanuit hier een prachtig overzicht over de hele stad hebt. Alle bijzondere gebouwen die je in Boedapest kunt vinden, zijn goed te overzien vanuit de toren van de Sint Stefanus basiliek.

Het vissersbastion van Boedapest

In de 19de eeuw werd er ten ere van het 1000 jarige bestaan van Hongarije een vissersbastion gebouwd. Ook het vissersbastion is een indrukwekkend stukje architectuur om te zien. Het meest opvallende aan het vissersbastion is dat er zeven verschillende torens te vinden zijn. Deze toren staan voor de zeven stammen die samen Hongarije zijn gaan vormen. Het vissersbastion van Boedapest is één van de populairste bezienswaardigheden van Boedapest. Dit gaat niet alleen om het zicht van het vissersbastion. Het uitzicht vanaf hier is ook prachtig om te zien. Vanuit hier is het namelijk mogelijk om over heel Pest uit te kijken.

De kettingbrug van Boedapest

Boedapest heeft een aantal bruggen die over de Donau gaan. Echter is de kettingbrug verreweg de populairste brug die er is. Het is ook een symbool van Boedapest. Hierdoor kun je ritje over de kettingbrug van Boedapest niet missen. De volledige naam van de kettingbrug is de Széchenyi Kettingbrug. De brug is namelijk vernoemd naar de graaf István Széchenyi. Het was zijn idee om een brug tussen Buda en Pest te maken. Dit heeft ervoor gezorgd dat één van de populairste bezienswaardigheden van Boedapest is ontstaan. De kettingbrug van Boedapest biedt een prachtige plek om overheen te rijden met de auto. Echter is het ook erg mooi om te voet over de brug te gaan. Op die manier heb je een prachtige kijk op de gehele Donau. Ook in het donker is het erg mooi om over de brug heen te lopen. Dit komt omdat je de prachtige verlichting van Boedapest om je heen kunt zien als je over de brug heen loopt.

De enorme synagoge

In Boedapest is ook een enorme Joodse synagoge te vinden. Dit is de op één na grootste synagoge ter wereld. Tegen het einde van de 19de eeuw is de synagoge in een Moorse stijl gebouwd. Vooral de buitenkant van de synagoge is de moeite waard om te bezoeken. Echter is de binnenkant van het gebouw ook prachtig om te bezoeken als je in de buurt bent. Het is een locatie die je nooit meer gaat vergeten en een ervaring die je nog jarenlang bijblijft.

 

 

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on