Omslagfoto

Blog

Ijsland

Waar moet ik aan denken bij Ijsland?

IJsland is een Europees eiland. Het staat bekend om prachtige landschappen met maar een paar plekken waar veel inwoners te vinden zijn. IJsland staat bekend om de vele natuurwonderen die je hier allemaal kunt vinden. Onder andere gletsjers, geisers, vulkanen en ijsmeren zijn veel te vinden in IJsland.

Vakantie naar IJsland in de zomer en de winter

Het mooie aan IJsland is dat je hier niet alleen in de zomer, maar ook goed in de winter terecht kan. Veel mensen denken bij vakantie direct aan de zomer. Dit komt omdat je in deze tijd het meeste warmte kunt vinden. In IJsland kun je echter in de zomer en in de winter verschillende dingen tegenkomen.

De zomer in IJsland

De zomer en de winter in IJsland zijn een wereld van verschil. De zomer in IJsland valt tussen mei en oktober. In deze tijd zijn er namelijk een aantal interessante dingen die je tegen kunt komen. Als eerste verzamelen in deze tijd de papegaaiduikers zich rondom de vogelkliffen. In deze tijd zul je enorm veel papegaaiduikers tegenkomen in IJsland.

Ook walvissen komen in de zomertijd dichtbij de kust van IJsland. Als je walvissen wilt spotten, kun je dit het beste doen bij de kust van IJsland in de zomer. Als je meer van het binnenland bent, is het mogelijk om in de zomer met een 4×4 auto een reis te maken door het landschap van IJsland.

In de hoofdstad van IJsland Reykjavík is er ook altijd wat te doen. In de zomer gaat de zon in IJsland nauwelijks onder. Hierdoor is het een ideale plek om de hele nacht door te feesten. Het is mogelijk om dit te doen in één van de vele barretjes en nachtclubs. In Reykjavík is er altijd wel wat te doen.

De winter in IJsland

Ook de winter in IJsland kan erg mooi zijn om te zien. Het grootste gedeelte van IJsland is in deze tijd bedekt met een dikke laag sneeuw en ijs. Het contrast tussen het licht en het landschap is hierbij erg groot. Van november tot april is de winter in IJsland goed te ontdekken. Op het moment dat je in de winter naar IJsland op vakantie gaat, zul je dit eigenlijk altijd in het westen of het zuiden van IJsland doen. Dit komt omdat hier het minste sneeuw ligt. Hierdoor is dit gebied nog te begaan. De rest van IJsland is in deze tijd nauwelijks te begaan.

Als het nodig is wordt er op deze wegen sneeuw geruimd. Op die manier kun je altijd in het bevolkte gebied van IJsland heen en weer reizen. Hierdoor is het alsnog mogelijk om het een en ander te zien van het landschap van IJsland.

De hoofdstad van IJsland: Reykjavík

Reykjavík is de meest noordelijk gelegen hoofdstad van de wereld. Het is een relatief kleine, maar indrukwekkende stad om te zien. Het meest opvallende aan Reykjavík zijn de gekleurde huizen die vooral van metalen golfplaten gemaakt zijn. Deze metalen golfplaten werden veel gebruikt als alternatief voor hout. Er is namelijk een gebrek aan bos en hout op IJsland.

De Hallgrímmskirkja

De grootste bezienswaardigheid die je in Reykjavík kunt vinden, is de Hallgrímmskirkja. Dit is een grote kerk die dichtbij het oude centrum van de stad te vinden is. De kerk is erg opvallend en is geïnspireerd op de basalt structuren die je over het hele eiland tegen kunt komen.

Het bouwen van de kerk is begonnen in 1945 en is door gegaan tot 1986. De kerk is gemaakt in nagedachtenis aan de bekendste IJslandse schrijver genaamd Hallgrímur Pétursson. De drie klokken in de toren staan voor Hallgrímur met zijn vrouw en zijn vroeg overleden dochter.

De kerk is ingericht met een enorm orgel met wel 5000 pijpen. Het is vanuit hier ook mogelijk om betaald met de lift naar de top van de toren te gaan. Vanuit hier is het mogelijk om over de hele stad uit te kijken. Op het plein van de kerk staat een standbeeld van Leif Eriksson. Deze man zou 500 jaar voor Columbus Amerika al ontdekt hebben.

Ijsland Reykjavik

Het nationaal museum van IJsland

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van IJsland, kun je goed terecht in het nationaal museum van IJsland. Hier kun je namelijk de geschiedenis van IJsland op chronologische volgorde volgen. Dit begint bij de Vikingen en gaat door tot nu. Als je meer te weten wilt komen of IJsland, is dit een flinke aanrader.

Het stadhuis van Reykjavíc

Het klinkt misschien als een rare plek om naartoe te gaan op je vakantie, maar ook het stadhuis van Reykjavíc is een mooie plek om te bezoeken als toerist. Op de eerste verdieping van het stadhuis kun je een café vinden. Hier is het mogelijk om te zitten voor een hapje en een drankje.

Vanuit het café heb je een mooi overzicht over het Tjörnin meer. Ook is er binnen een grote maquette van IJsland te vinden. Als je wilt weten hoe IJsland er helemaal uit ziet, is het mooi om het stadhuis van Reykjavík te bezoeken.

De oude haven en walvisvaarten

De oude haven van Reykjavík is ook erg mooi en indrukwekkend om te zien. Vanuit hier is het mogelijk om over de prachtige kade te lopen en de aangemeerde schepen te bewonderen. Ook zijn er een aantal steegjes te vinden waar je de oude vissershuisjes kunt bezoeken. Er zijn ook veel cafés en restaurantjes te vinden in de oude haven van Reykjavík. Hier is het mogelijk om lekker wat te drinken of een hapje te eten. In de restaurantjes is het mogelijk om de lokale visspecialiteiten te vinden. Het kan erg leuk zijn als je hierna op een walvisvaart te gaan. Deze vertrekken namelijk ook vanuit de oude haven van Reykjavík.

Het Tingvellir Nationaal Park

IJsland heeft een aantal nationale parken die je kunt bezoeken. Eén van de mooiste nationale parken die je kunt bezoeken, is het Tingvellir Nationaal Park. Op een kleine afstand van 50 kilometer tot Reykjavík is het Tingvellir Nationaal Park goed te bezoeken. Het is een prachtige plek om lekker lang rond te wandelen.

In het Tingvellir Nationaal Park ligt de geologische grens van het Euraziatische en het Noord-Amerikaanse continent. Het park ligt praktisch gezien op deze grens. Hierdoor is het mogelijk om vanuit hier van het ene continent naar het andere continent over te springen. De grens tussen de twee continenten is letterlijk te zien door middel van een enorme scheur in de grond. Ook is het mogelijk om in het water tussen de twee continenten te zwemmen. Dit is de vinden bij de Sifra kloof. Het water hier is prachtig helder en heerlijk om in te zwemmen.

Het landschap van het Tingvellir Nationaal Park is erg indrukwekkend. Hier zijn verschillende vulkanische gesteentes, watervallen en vlaktes te vinden. Als je het fijn vindt om te wandelen, is dit de ideale locatie om naartoe te gaan voor een prachtige urenlange wandeling.

De Golden Circle van IJsland

IJsland heeft een prachtige route voor toeristen uitgestippeld. Dit is de Golden Circle van IJsland. Met een 4×4 auto kun je hier ruim 300 kilometer rijden. Vanuit hier is het mogelijk om de mooiste bezienswaardigheden van IJsland te ontdekken. Het prettige aan deze reis is dat deze begint in Reykjavík. Dit is meestal de plek waar je IJsland ook binnen komt.

Watervallen in de Golden Circle

Het populairste gedeelte van de Golden Circle zijn de watervallen die hier te vinden zijn. Er is een hele serie aan watervallen te vinden die in de Golden Circle te vinden is. Deze watervallen zijn allemaal erg mooi om te zien. Als je de Golden Circle rond rijdt, is dit dan ook de plek waar je even uit de auto kunt stappen om de prachtige waterval te bewonderen.

Er zijn verschillende watervallen in deze serie te vinden. Echter is er één die boven de rest uitsteekt. Dit is namelijk de Gullfoss waterval. Dit is ook direct de populairste waterval van heel IJsland. Deze waterval is erg krachtig en het water dendert erg hard naar beneden. Het water stroomt vanaf de waterval in een brede kloof.

Het water dat vanuit de waterval te zien is, spat door de grove kracht naar boven. Hierdoor is er veel stuifwater te zien. Het stuifwater zorgt ervoor dat er veel regenbogen te vinden zijn in het gebied rondom de waterval. Het licht dat het water raakt straalt het namelijk als een mooie regenboog verder.

Hierdoor is het ook niet gek dat Gullfoss in het IJslands ‘gouden waterval’ betekent. Vanuit verschillende plekken is het mogelijk om de waterval te bewonderen. Op sommige plekken is het zelfs mogelijk om dichtbij de waterval te komen. Hierbij moet je echter wel rekening houden met het spatwater. Je zult bij deze plekken niet snel droog weer komen.

IJsland in het klein ervaren

Het is ook mogelijk om IJsland in het klein te ervaren. Als je weinig tijd hebt om heel IJsland te zien, is het ook mogelijk om IJsland in het klein te ervaren op het schiereiland Snæfellsnes. Snæfellsnes ligt net boven Reykjavík op de kaart. Door het diverse landschap wordt Snæfellsnes ook wel ‘Klein IJsland’ genoemd.

Dit is natuurlijk niet voor niets. De kenmerkende zwarte stranden, de vulkanen en de lavavelden die je door heel IJsland tegen kunt komen, zijn allemaal op dit stuk te vinden. Doordat er zoveel diversiteit is, is het prachtig om hier een aantal dagen te verblijven.

Over Snæfellsnes is het mogelijk om heerlijk te wandelen. Om alles het beste te zien, kun je het beste een route uitstippelen over het hele schiereiland. Zo zijn de warmwaterbronnen van Landbrotalaug niet te missen. Ook de zwarte stranden zijn niet te missen. Deze vormen namelijk een prachtig contrast ten opzichte van de rest van het landschap.

Verder is de Kirkjufell niet te missen. Dit is een berg die erg mooi is om te zien. De berg heeft namelijk een puntige vorm en er zijn meerdere watervallen die samen een cinematische omgeving creëren. Als je in de winter naar Snæfellsnes toe gaat, kun je ook geluk hebben en het noorderlicht zien. Dit is erg prachtig om te zien in combinatie met de prachtige omgeving die je in IJsland kunt vinden.

Ijsland lucht

Het explosieve Mývatn

Als je een interessant stuk land wilt zien, kan het erg mooi zijn om naar het meer van Mývatn toe te gaan. Dit is een meer dat in het Nederlands het ‘muggenmeer’ genoemd kan worden. Gelukkig zijn er meestal niet al te veel muggen te vinden. Bang voor muggen hoef je hier dus niet te zijn.

Rondom het water kun je verschillende kraters vinden van de explosies die hier gebeurd zijn. Over het gehele meer zijn er ook een stuk of 50 eilandjes die ontstaan zijn door de explosies. De explosies waar het hierom gaat, zijn vulkaanuitbarstingen.

In de omgeving van Mývatn kun je veel platte tafelbergen vinden en is er veel zwavelrook te vinden. Het water in het meer van Mývatn is erg helder. Het is erg mooi om hier een middag rond te lopen en alle kraters. Als je na een middag hier te wandelen geen zin meer hebt om te lopen, is het ook mogelijk om wat ontspanning te zoeken. Het is namelijk mogelijk om naar geothermale baden toe te gaan. In deze baden is het mogelijk om heerlijk op te warmen terwijl je uitkijkt op de prachtige omgeving om je heen.

De plek voor de dierenliefhebbers; Húsavík

Op het moment dat je van wilde dieren houdt, is Húsavík de plek waar je moet zijn. Dit plaatsje ligt aan de voet van de Húsavíkurfjall berg. Dit is een prachtig havenstadje waar je terecht kunt voor het spotten van wilde walvissen en papegaaiduikers. Húsavík is dé plek om naartoe te gaan voor het kijken van walvissen.

De walvissen zijn vooral goed te zien in Húsavík omdat er een draaikolk onder het water te vinden is. Verder zijn hier ook twee rivieren die uitmonden in de zee. Hierdoor is er veel toestroom van vers water. Dit is voor walvissen natuurlijk ideaal. De walvissen zijn hierdoor massaal te vinden in Húsavík.

Echter zijn er ook veel papegaaiduikers te vinden in de buurt van Húsavík. De papegaaiduikers zijn niet te missen als je in IJsland bent. Vooral in de zomer zijn de dieren hier veel te vinden. Meer dan 60 procent van alle papegaaiduikers zijn in de zomer in IJsland te vinden.

De zwarte lavastranden van IJsland

IJsland staat bekend om de afwisselende natuur. Als je prachtige zwarte lavastranden wilt zien, is dit de plek in de wereld waar je naartoe moet gaan. IJsland is het enige land in de wereld waar je gitzwarte lavastranden kunt vinden. Deze stranden zijn vooral te vinden in de buurt van het plaatsje Vik.

Het zand op de stranden is zo zwart door basalt. Dit is een vulkanisch gesteente dat ontstaan is doordat lava is gaan stollen. Als je op deze stranden bent, zijn er in de zee ook nog een aantal opvallende rotsen te vinden. Deze rotsen maken het uitzicht niet alleen interessanter, maar ook een stuk mooier. Naast de gitzwarte stranden, is de kust ook omringd met prachtige donkere kliffen.

Voor nog een interessante bezienswaardigheid naast deze stranden, kun je op ongeveer 23 kilometer vanaf Vik ook een gecrasht vliegtuig vinden. In 1973 is op de zwarte stranden namelijk een vliegtuig neergestort. Sindsdien is het vliegtuig nooit meer weggehaald. Tot op de dag van vandaag is het vliegtuig nog te bewonderen op het strand.

Het mooie hieraan is dat er een wrak te vinden is in the middle of nowhere. Dit wrak ziet er mysterieus uit. Ook zit er een beetje een fantasie tintje aan vast. Dit komt omdat het erg raar is dat je zomaar ergens op het strand een vliegtuig tegen kunt komen. Veel mensen gaan bij het bezoeken van Vik ook even langs dit wrak om te kijken.

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on